Christus mijn Verlosser leeft

Het idee voor: “Christus mijn verlosser leeft!” is bij de schrijvers: Leon van Veen en Erwin de Vos ontstaan door het succes van hun eerdere kerst project: “Dit Kind Immanuel” (2012). Vele koren in Nederland zingen deze musical integraal, maar ook de losse liederen worden veel uitgevoerd. Het idee om zo’n zelfde soort project te starten omtrent Pasen was dan ook al snel geboren.

Dat betekende echter niet dat er snel ook aan begonnen werd. Andere projecten, zoals de CD: “De wereld in Uw hand”(2014)  vroegen eerst aandacht. Uiteindelijk zijn de schrijvers in 2015 echt van start gegaan en hebben zij ruim een jaar gewerkt aan dit project.

Allereerst hebben de schrijvers een aantal momenten uit het paasverhaal gekozen die zij als thema voor een lied konden gebruiken. Bij elk moment werd alvast nagedacht over een klank en een uitgebreidere thematiek.

”Als zo’n eerste opzet gemaakt is, is het vaak ook nog wachten op inspiratie. Die komt juist op momenten als ik niet in de studio ben maar als ik bijvoorbeeld in de auto zit. Zo’n muzikaal thema zing ik dan even snel in op mijn telefoon en dan werk ik het later in de studio uit” legt Leon uit. En zo werkt het bij Erwin eigenlijk ook: “een thema of invalshoek voor een tekst komt vaak zomaar in me op, daarna is het zaak om dat thema vast te leggen. Het uitwerken en op de noten plaatsten is natuurlijk gewoon een kwestie van gaan zitten en blijven schaven”

Het is overigens niet zo dat de schrijvers in een vaste volgorde werken: “Soms is er al wat tekst, en vaker is er al muziek. Die twee goed bij elkaar brengen is dan het meeste werk maar dit geeft ook de meeste voldoening als het eenmaal echt klopt” vertelt Erwin.

Leon besteedt daarna nog erg veel tijd aan het schrijven van de afzonderlijke koorpartijen en aan alle orkestratie voor de strijkers, blazers, dwarsfluit, hobo en natuurlijk de piano. En dan kan het repeteren eindelijk beginnen.

Het resultaat werd uiteindelijk een zeer gevarieerde musical bestaande uit 12 stukken. De liederen zijn uitgewerkt voor vierstemmig koor en desgewenst een compleet ensemble. Muzikaal gezien gaan de stijlen van klassiek tot rock met ingetogen en uitbundige delen. Steeds concentreert een lied zich op een belangrijke gebeurtenis in het paasverhaal zoals bijvoorbeeld het laatste avondmaal of de kruisiging.

Tot slot geven de schrijvers aan: ” We hopen dat we met deze nieuwe musical iets mogen bijdragen aan de viering van Pasen. We hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de Bijbelteksten te blijven maar hopen dat we door de samenkomst van tekst en muziek nog meer mogen toevoegen aan de prachtige boodschap die Pasen ons brengt:

Christus mijn verlosser leeft!”

© 2015 Promising Voices | Interkerkelijk koor | Cookiebeleid
Top
Volg ons: